اساس نیوز به نقل از بی بی سی : میخواهم درباره فضایی صحبت کنم که غالبا پر از نوجوانانی است که میخواهند با ترانه مورد علاقه خود لب بزنند، میمهای اینترنتی را به یکدیگر نشان دهند و، در مجموع، خوش بگذرانند.
موضوع صحبت اما گرفتاری تیکتاک در ماجرایی است که سر موضوع سانسور پیش آمده است.
فیروزه عزیز دختر افغانتبار آمریکایی که ۱۷ سال دارد، یکشنبه عصر ویدیویی در حساب کاربری تیکتاک خود منتشر کرد که در نگاه اول به نظر میرسید راهنمایی برای فر دادن (قات کردن) مژه باشد، اما بعد از چند ثانیه ریمل را کنار گذاشت و از بینندگان خواست که درباره بدرفتاری چین با مسلمانان اویغور تحقیق کنند.
او در مصاحبه با بیبیسی دلایل خود برای این کار را برشمرد.
او میگوید "من به عنوان فردی مسلمان همیشه با نژادپرستی و ستم درگیر بودهام. اما وقتی دیدم که این گروه قومی با اتفاقاتی دستوپنجه نرم میکند که من حتی تصورش را هم نمیکردم، حس کردم که دیگران هم باید از این اتفاق بد آگاه شوند."
به نظر میرسد که هدف او تحریک شرکت بایتدنس، صاحب چینی تیکتاک، بوده باشد و به همین خاطر هم مشخصا در ویدیوی خود از "هولوکاستی دیگر" صحبت میکند. این شرکت مدعی است که خارج از چین هیچ محتوایی را به دلایل سیاسی سانسور نمیکند.
او در ویدیوی دیگر توضیح داده است که صحبت درباره مژه در ابتدای آن ویدیو هدفی جز عبور از سد تیم ممیزی تیکتاک نداشته است.
تعلیق حساب کاربری
این ویدیو خیلی سریع در تیکتاک و دیگر شبکههای اجتماعی پخش شد و همگان را به واکنش احتمالی بایتدنس علاقهمند کرد.
اما در ابتدا هیچ اتفاقی نیفتاد و ویدیو همچنان در تیکتاک قابل مشاهده بود.
اما فیروزه میگوید صبح دوشنبه که از خواب بیدار شد، حسابش در تیکتاک معلق شده بود و دیگر نمیتوانست هیچ ویدیوی جدیدی به اشتراک بگذارد.
سهشنبه که شد فشارها چنان بر بایتدنس افزایش پیدا کرده بود که این شرکت مجبور شد به رسانهها، از جمله بیبیسی، در مورد تصمیم خود توضیح دهد و مدعی شود که تعلیق حساب کاربری فیروزه هیچ ربطی به فعالیتهای او در حمایت از اویغورها نداشته است.
در عوض، دلیل این تعلیق ویدیویی بود که او ده روز پیش از آن در تیکتاک منتشر کرده بود - ویدیویی که به خاطر حضور اسامه بن لادن ناقض قوانین تیکتاک در مورد تروریسم محسوب شده بود.
در ظاهر به نظر میرسید که با مساله جدی روبهرو شدهایم.
اما بعدا معلوم شد که ویدیوی مورد نظر قطعه طنزآمیزی درباره پیشفرضهای مردم من باب پسرهایی بود که فیروزه احتمالا به آنها علاقهمند میشود. در پایان این ویدیو عکسی از بن لادن به مدت یک ثانیه نشان داده میشد.
فیروزه میگوید که زندگی در آمریکا به عنوان فردی مسلمان همیشه با تمسخر همراه است و بارها تروریست و "همسر بن لادن" خطاب شده است؛ به همین خاطر تصمیم گرفته بود که با طنز پاسخ این حرفها را بدهد.
حساب کاربری اولش به خاطر این ویدیو طنزآمیز تعلیق شده بود و به همین خاطر حساب جدیدی باز کرده بود.
او میگوید "چند مطلب مختلف در این حساب جدید گذاشتم و اتفاقی نیفتاد. ولی به محض اینکه موضوع اویغورها در چین مطرح شد حسابم معلق شد."
بدگمانی نسبت به شرکتهای چینی
با وجود تعلیق حساب کاربری فیروزه، ویدیوی او همچنان مورد توجه بود و به نظر میرسید که ماجرا دارد میخوابد - تا اینکه روز پنجشنبه برای کمتر از یک ساعت کاملا حذف شد.
بایتدنس مدعی بود که این اتفاق یک اشتباه انسانی بوده است و مجددا تاکید کرد که هیچ محتوایی را به خاطر ملاحظات سیاسی سانسور نمیکند.
این شرکت میگوید "باید تصریح کنیم که هیچ دستورالعملی مبنی بر ممنوعیت اشتراکگذاری چنین محتوایی از طرف کاربران ما وجود ندارد و نباید به هیچ عنوان از دسترس خارج میشد."
چین شاید تعدادی شبکه اجتماعی شدیدا موفق و محبوب داشته باشد، اما تیکتاک اولین مورد واقعا موفق در خارج از آسیا است.
بایتدنس در سال ۲۰۱۷ با پرداخت یک میلیارد دلار اپلیکیشن ویدیوی میوزکلی را خرید و به این ترتیب نشان داد که علاقه زیادی به حضور جدی در ایالات متحده و اروپا دارد.
اما از آن زمان به بعد، بدگمانی نسبت به شرکتهای چینی افزایش یافته است، مخصوصا در ایالات متحده؛ اتفاقی که باعث ایجاد تردید نسبت به درستی این معامله بین سیاستمداران شده است.
تیکتاک دارد به سرعت بزرگ میشود و درآمد قابل توجهی هم دارد. در ماههای اخیر نفرات زیادی را استخدام کرده است و چندین کارمند باتجربه را به واحد روابط عمومی خود اضافه کرده است.
حالا که فعالان مختلف متوجه فواید این شبکه اجتماعی برای انتشار پیامهایی در نقد دولت چین شدهاند، به نظر میرسد که واحد روابط عمومی این شرکت روزهای پرکاری را پیش رو خواهد داشت.
ادامه ...